Akreditovaný študijný program bakalárskeho štúdia:
TECHNIKA OCHRANY ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA
Uvedený prvý stupeň štúdia je obsahovo zameraný na techniku ochrany životného prostredia, ktorý pôvodne vznikol pred dvadsiatimi rokmi. V internej forme štúdia má štandardnú dĺžku 3 roky. Zahrňuje tri základné oblasti vplyvu priemyslu na životné prostredie, a to:
- spôsoby obmedzovania vzniku tuhých odpadov, ich druhotné využitie a skládkovanie podľa požiadaviek modernej legislatívy,
- technológie pre zachytávanie znečisťujúcich látok, unikajúcich do ovzdušia z rôznych zdrojov a minimalizácia ich odpadu na globálne zmeny klímy,
- čistenie odpadových vôd, a to ako komunálnych, tak aj priemyselných, s využitím moderných postupov pre obmedzenie ich znečistenia, ale tiež návrh progresívnych technológií pre ich čistenie a úpravu v súlade s legislatívou.
Profil absolventa:
Umožňuje uplatnenie na rôznych pracovných pozíciách v oblasti ochrany životného prostredia, ato už od pozície technológa, manažéra až po odborníka na legislatívu. Okrem toho sa jeho uplatnenie rozširuje aj do oblasti chemického, potravinárskeho, farmaceutického a papierenského priemyslu.
Profilové predmety študijného programu:
- Dizajn procesných zariadení
- Spracovanie a recyklácia tuhých odpadov
- Čistenie odpadových vôd
- Ochrana ovzdušia
- Procesné strojníctvo
- Všeobecné technické predmety zamerané na strojárstvo a strojárske technológie
- Aplikované prírodovedné a humanitné predmety, cudzí jazyk
Aké bakalárske práce môžete riešiť???
Ako sa prihlásim na bakalárske štúdiu???
Akreditovaný študijný program inžinierskeho štúdia:
CHEMICKÉ A POTRAVINÁRSKE STROJE A ZARIADENIA
Je logickým pokračovaním bakalárskeho štúdia, pričom jeho interná forma štúdia je 2 roky. K základnému profilu bakalára so zameraním na techniku v životnom prostredí sa pridáva tvorivá, inžinierska práca v oblasti životného prostredia, potravinárskeho priemyslu, chemického a papierenského priemyslu, ale pochopiteľne aj v ďalších oblastiach. Práve široký záber tohto študijného odboru poskytuje úspešné uplatnenie nielen v domácich priemyselných odvetviach, ale aj v zahraničí, kde absolventi tejto špecializácie sú tiež mimoriadne žiadaní.
Akým spôsobom, v akých zariadeniach a pri akých podmienkach efektívne premeníme surovinu na produkt:
- ropu na benzín,
- hrozno na víno,
- drevo na papier,
- múku na chlieb,
- prírodné výťažky na farmaceutické a kozmetické výrobky,
- slanú vodu na vodu pitnú, kávové zrná na instantnú kávu,
- kakaové bôby na čokoládu,
- odpady na neškodné a užitočné produkty,
- cukrovú repu na cukor,
- rastlinný olej na bionaftu a mnoho iného...
Profil absolventa:
Absolvent inžinierskeho štúdia dokáže analyzovať, navrhovať, konštruovať prevádzkovať, udržiavať nielen jednotlivé stroje, ale aj zložité výrobné systémy a výrobné linky. Má znalosti z fyzikálnych princípov a teoretických základov javov prebiehajúcich v procesnet technike a pozná konštrukcie aparátov, strojov a zariadení na realizáciu výrobných operácií pre získanie požadovaných produktov.
Profilové predmety študijného programu:
- Mechanické procesy (mlyny a drviče, aglomerátory, miešače, extrudéry, zásobníky, dopravníky, ...)
- Hydromechanické procesy (potrubia, filtre, odstredivky, cyklóny, miešače, sedimentačné a fluidizačné zariadenia, membránové procesy, ...)
- Tepelné procesy (výmenníky tepla, tepelné čerpadlá, odparky, sušiarne, pece, ...)
- Difúzne procesy (destilácia, rektifikácia, absorpcia, adsorpcia, kryštalizácia, extrakcia, ...)
- Chemické a biochemické procesy (reaktory, bioreaktory, ...)
- Predmety zamerané na konštrukciu procesných zariadení a aparátov
- Aplikované prírodovedné a humanitné predmety, cudzí jazyk
Ako sa prihlásim na inžinierske štúdium???
Akreditovaný študijný program doktorandského štúdia:
PROCESNÁ TECHNIKA
Umožňuje dosiahnuť špičkové vedecké vzdelanie pre talentovaných jedincov v oblasti vývoja nových technológií v potravinárskom, farmaceutickom a chemickom priemysle.
Profil absolventa:
Absolvent doktorandského štúdia má hlboké poznatky z prenosu tepla, látky a hybnosti v jedno-, dvoj- a trojfázových sústavách typických pre chemické a potravinárske stroje a zariadenia. Ovláda metódy modelovania procesov a konštruovania novej a netradičnej procesnej techniky. Je schopný zovšeobecniť získané poznatky a formulovať ich v primeranej forme a je kvalitnepripravený na uplatnenie sa pri samostatnom alebo tímovom riešení vedecko-výskumných a vývojových projektoch. Je schopný hodnotiť právne, environmentálne, bezpečnostné a ekonomické aspekty produkcie, skúmanej alebo vyvíjanej výroby, produktov, technológie a použitej procesnej techniky.