Dňa 27.1.2022 sa Dr. h. c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, dekan Strojníckej fakulty STU v Bratislave, sa prezentoval v programe prednášok Veda v CENTRE Bratislava - s témou Vývoj nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín
rozhovor si môžete pozrieť TU
Pre sušenie obilnín a potravín sa používa veľa, viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo predstavuje minimálne vynaloženú energiu na jeden kilogram odparenej vody a súčasne musia pri sušení zabezpečiť, aby bola zachovaná nutričná hodnota sušených obilnín.
V prednáške si predstavíme nový princíp sušenia obilnín a potravín. Na rozdiel od sušiarní dostupných na trhu sa výskumníci rozhodli pre vákuový princíp sušenia s využitím rekuperácie tepla. Okrem toho sa v nej zameriame aj na analýzu známych technológií sušenia, opis základného princípu tejto inovatívnej technológie, popis vykonaných laboratórnych skúšok a stav výstavby funkčného modelu sušiarne pre budúcu prax.